Hennafestés

Régi hobbim a hennával való festés. Hosszabb-rövidek szünetek beiktatásával lassan 4 éve csinálom. Szó, szó: elsőre nem hangzik olcsó hobbinak, pedig tényleg nem drága. Egyes helyeken már 20Ft/gramm áron lehet kiváló minőségű hennát kapni (de ez itt, most nem a reklám helye). Ugye, hogy nem drága?Manapság egyre divatosabbá válik a különféle tetoválások és díszítések készítése/készíttetése. Elismerem, nekem nagyon tetszenek, s jómagam is szeretnék tetoválást. Amiről most írni fogok, az mégsem az Európában olyan nagy népszerűségnek örvendő, hagyományos értelemben vett tetoválás, hanem a hennafestés. A legszebb, hogy bárkiből lehet hennafestő.
De ne siessük ennyire. Első körben tisztázzuk, hogy mi is az a henna. Egy bokor, vagy valami olyasmi, aminek a levelét használják fel. Na, azért ezt ne úgy tessék elképzelni, hogy fogom a levelet, pennaszerűre hajtogatom és felrajzolom a mintát. Ahhoz, hogy festeni lehessen vele, először is megszárítják a leveleket, majd porrá törik. Innen a neve is: hennapor. Ahhoz, hogy festeni lehessen vele, különböző összetevőkkel keverik össze, amíg pép állagú nem lesz. Na, innentől lehet vele festeni. Ez sötétzöld, majdnem fekete színű, a bőrre felvitt mintha azonban vöröses-barna színű lesz – majd, merthogy frissen még narancssárga. Persze itt is vannak festési technikák, pontosabban felviteli módszerek, mint ecset, speciális tölcsér, csontpálcika… a lista majdhogynem végtelen.
Gondolom, most az jutott eszedbe, hogy ez meddig marad meg? Hát, kérem, ez leginkább két dologtól függ: a henna minőségétől és a bőrtípustól, na meg attól, hogy milyen gyorsan cserélődik a bőr legfelső rétege. Ja, hogy ennek mi köze hozzá? Semmi, azon kívül, hogy a henna beszívódik a legfelső bőrrétegbe. Igazából sosem lehet előre megmondani, hogy meddig marad fenn a minta, mert lehet, hogy ami nálam egy hétig is tart, az nálad például 4 nap alatt eltűnik.
Mindenki más és más összetevőkkel keveri ki ezt a pépet. A legtöbben az eukaliptusz olajra és a citromlére teszik le a voksukat. Igazat adok nekik. Én is ezt használom, és még nem volt rá panasz. Az arányok… az más kérdés. Erre én nem tudnék válaszolni, ugyanis nem méregetem, hogy miből mennyit tettem bele, csak beletettem – érzésből.
Láttunk, hallottunk már a fekete hennáról, ugye? Fekete hennanövény, mint olyan nem létezik. Ezt már színezik. Csoportokra osztják őket, stb., de bevallom, ezekről nem tudok sokat. Amit biztosan, hogy a fekete henna nem túl egészséges. Elég, ha csak annyit mondok róluk, hogy egyik-másikat pl. kátránnyal vagy égetett gumival színezik feketére? Van a fekete hennának egy csoportja, amelyet természetes eljárással színeznek feketére, de én a magam részéről a fenti okok miatt ebben sem bízom. Ez azért érthető, nem?
Lássuk, miért is nem egészséges a fekete henna. Mert veszélyes. Ilyen egyszerű. Lehet, hogy a természetes eljárással feketített henna normál bőr esetén nem okoz semmit, de szinte mindegyiknél fennáll az olyan allergiás reakciók lehetősége, mint bőrpirosodás, kiütés, viszketés, gyulladás, súlyos eset a kezelésének köveztében hegesedés… Egyszóval: mérgező.
Őszintén, megér ennyit egy szép fekete színű hennafestés? Szerintem nem. Akkor inkább maradok a hagyományos vöröses-barnánál, de erről legalább biztosan tudom, hogy szintetikus anyagokat nem tartalmaz.

Megjegyzések