Szólj, ha látod magad

Életem legjobb filmét paradox módon a világ legrosszabb rendezője készítette. A rutinosabb filmnézők gondolom rögtön kitalálták, hogy Uwe Boll-ról beszélek, hálivúd szégyenéről. De köztudottan ezerévente egyszer történnek csodák, és a rút kiskacsák is tudnak pár percig hattyúként tündökölni.

9 áldozat. Valamikor, 2005 tájékán hajnal kettőkor, félálomban kapcsoltam bele a végébe, és azonnal megfogott. Az éppen elbeszélt monológot mai napig sűrűn idézgetem, bár nem sokan értik a lényegét. Így hangzik: "Azt tanítják nekünk, hogy az ember a majmoktól származik, szerintem ez tévedés, mert valójában a kutyáktól származik. Tudod mi történik ha túl sokszor rúgsz bele egy kutyába? Visszaharap..."

A film egy középiskola utolsó tanítási napjának pár óráját mutatja be, múltbéli eseményekkel fűszerezve. 9 embertípus szemszögéből nézzük végig a történetet, a Lázadó, a Depresszív, a Magányos, a Menő, a Rossz, a Jó, a Kétségbeesett, a Zseni és a Naiv. A 10. lényeges szereplő kilóg a sorból, ugyanis ő nem diák, hanem tanár.

A Lázadó bosszút forral a Rossz ellen, a sokévnyi kínzás miatt, tervébe bevonja a barátját, Depresszívet. Eközben Rossz a bátyjával és bandájával van, és rádöbben arra, hogy igazából minden amit tett és művelt holnap már semmit sem fog érni, és kezdi megbánni a bűneit. Kétségbeesett terhes Jótól, és rádöbben, hogy milyen gyorsan felnőtt, Jó vigasztalja, és közös életet tervezget. Menő szakít Naivval, és elmeséli neki, hogy telt a 3.5 éves kapcsolatuk. Zsenit elkapja az iskolapszichológus, amikor drogot árul Magányosnak, és próbálja visszaterelni a helyes útra. A Tanár pedig az igazgatótól hallgat litániát, aki a tanítását kritizálja, párhuzamot vonva a Tanár életével.


Látszólag ezek mind különálló epizódok, negatív életképek, mégis összeköti őket valami...
A 10 ember közvetve és közvetlenül állnak laza vagy szoros kapcsolatban egymással, pont úgy, ahogy neked is vannak barátaid, ismerőseid, és ritkán látott valakijeid. Megismerheted a lényüket, a gondolatvilágukat, az érzéseiket, és szép lassan össze tudod fűzni őket egyetlen hálóba, amit egy szóval közösségnek lehet hívni. A film realistán, és őszintén mutatja be a középiskolák valódi világát. Az ide járó fiatalok isznak, drogoznak, és van nagyobb problémájuk is, mint hogy a rivális ribanc lenyúlta a hajszínük. Az idejárók kínozzák egymást, szerelmesek egymásba, hazudnak, csalnak, és valódi emberként mozognak.

És hogy mégis mitől szeretem annyira a filmet? Attól, hogy kegyetlenül igaz, és a hangulata azonnal megfogja az embert. Nézed a filmet, és érezheted, ahogy valami egyre erősebben kapargatja a torkodat. A szemed homályosodik, és egyre nehezebben veszel levegőt. Az a borongós és depresszív hangulat egyre súlyosabban nehezedik az agyadra, és ahogy kifejlődik a film vége már tudod, mi fog történni, emlékek úszkálnak a szemed előtt, és hirtelen te is ott vagy, élsz és lélegzel a többiekkel.

A filmről még annyit kérnék, hogy NE olvasd el a DVDn ill. torrent oldalakon keringő ismertetőt, mert köze sincs a film igazi lényegéhez. Ha kedvet kaptál a filmhez, keress meg MSN-en, vagy postázok neked egy kiírt példányt, vagy küldök egy sűrűn seedelt torrent fájlt.

De a lényegesebb, és legutolsó kérésem, szintén msnen vagy itt, kommentben tejesíthető, ha megnézted a filmet, szólj, ha láttad magad...

- Lestat naplója -

Megjegyzések

  1. Nagyszerű, elgondolkodtató dráma/lélektani film. És láttam magam.

    VálaszTörlés
  2. Láttam afilmet, és mit mondjak, lehúz mint a sűrű köd, de igen ebbe szerintem mindenki belelátja magát ha egy kicsit magába néz....

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése