Kellemetlen élmények és hypotonia

Sokat gondolkodtam, mi is legyen a mai posztom témája, és bár eszembe jutott egy, bevallom, azt még nem sikerült megírom, de a mai nap történései remek témát adtak. Jelen korunk népbetegsége a magas vérnyomás (hypertonia), mely gyakorta szerepet játszik az szív- és érrendszeri-, illetve a vesebetegségek kialakulásában. Erről rengeteget hallunk és olvasunk újságokban, reklámokban, erre-arra, így erről most nem is szólnék többet. Ezzel szemben nagyon keveset hallunk és beszélünk az alacsony vérnyomásról (hypotonia). Talán azért, mert nincs akkora visszhangja, de ez is van olyan veszélyes, mint a magas vérnyomás.
Ahhoz, hogy egyáltalán tudjuk, miről is van szó, tudnunk kell, hogy mennyi az átlagosan normálisnak megállapított vérnyomásérték. Elviekben:
* 10-30 év között: 120/80
* 30-40 év között: 125/85
* 40-60 év között: 135/90
* 60 év felett: 145/90
Gondolom, nem kell mondanom, hogy ez nem szentírás, hiszen ezek a számok egyénenként változnak. Vegyünk pl. engem. A kötelező éves vizsgálatokon az én átlagos vérnyomásom tökéletesen megfelel a normáknak, ami nem csoda, hisz enyhe orvosfóbiám van (aki annyit volt kórházban, mint én, nem is csoda), így az sem meglepő, hogy ilyenkor a vérnyomásom is emelkedik. Kicsiny családomban nem egyedi a vérnyomásprobléma, így nálunk is volt otthon vérnyomásmérő. Mivel mindig is gondjaim voltak a vérnyomásommal, az enyém is rendszeresen volt mérve, átlagosan 100/70 és 120/90 között ingadozott. Egész vicces emlék, amikor a sportorvosom megkérdezte, hogy 70/40-es vérnyomással esetleg nem akarok-e elájulni. Köszönöm, de nem.
Visszatérve az eredeti témára, gondolom egyszer életében mindenki járt már úgy, hogy valamilyen betegség vagy éppen magas láz miatt összeesett. Egyszer volt, elmúlt, el is felejtette. Ha így van, gratulálok és neki, és maradjon is így. :)
Akinél viszont, mint nálam, ez rendszeresen előfordul, annak nem árt vigyáznia. Az alacsony vérnyomással általában nincsenek komolyabb gondok, de az olyan tünetei, mint a reggeli fáradtság, a teljesítő- és koncentrálóképesség csökkenése vagy gyengesége, a szédülés, ürességérzet, alvászavar, fokozott ingerlékenység és a végtagok hidegsége bizony megkeseríti az életünket. Ha ehhez még hozzávesszük az időnkénti összeeséseket, még kényelmetlenebbnek tűnik.
Előfordult már, hogy hirtelen levertnek és fáradtnak érzeted magad, nem tudtad mi okozza? Zavaró, nem igaz? Főleg, hogyha utána szédelegni kezdesz, légszomjad van, és úgy leizzadsz, mintha most léptél volna ki a zuhany alól. Na, én ilyenkor már tudom, hogy ezután következik az, hogy elsötétül a világ, káprázik a szemem és pár másodpercre az eszméletemet is elvesztem. A legrosszabb az egészben, hogy ilyenkor nem csak te, de a környezetedben lévők is megijednek, sőt számukra még ijesztőbb, hiszen az egészből csak annyit látnak, hogy fehérebb leszel, mint a fal, izzadni kezdesz és elájulsz. Hogy mit lehet tenni ilyenkor? Az a legjobb, ha lefektetnek, felpolcolják a lábadat, és ha magadhoz tértél, megitatnak veled egy pohár vizet. Mivel ilyenkor az ember testhőmérséklete megemelkedik, értelemszerűen majd’ megpusztul, olyan melege van. Nálunk bevált módszer két vizes ruha rátekerése a két csuklóra. Nem művel csodákat, de tény hogy segít. Ilyenkor az sem meglepő, hogy az ember gyengének érzi magát. Hogy a fenébe ne lenne az, mikor a vérnyomása épp most készül visszatérni a kút fenekéről?
Hogy mit lehet tenni ilyen esetben? Nem sokat. El kell menni orvoshoz, papírforma szerint ő ért az ilyenekhez. Ha normális a doki, elküld mindenféle vizsgálatra, hogy kiderítse, mi a bajod és megmondja, mit egyél vagy felír valamilyen gyógyszert. Ha olyan háziorvosod van, mint nekem volt, akkor megállapítja, hogy hirtelen káliumhiány, tessék sok banánt enni és le van tudva a dolog. Az már hidegen hagyja, hogy nem kálium-, hanem vashiányod van és banán ezt nem oldja meg.
Mindenesetre ilyenkor érdemes elmenni a sürgősségire, és elmondani, mi a gond, onnan biztos elküldenek egy csomó vizsgálatra. Én ezt nem tettem meg, de mentségemre legyen mondva: tudom mi a bajom és hogyan kezeljem, csak éppen nem olyan hatásos, mint mondjuk az orvos által felírt gyógyszerek. Viszont tudni kell, hogy az alacsony vérnyomás nagyon sok mindenre utalhat, a legjellemzőbb mégis a vérszegénység, általában valamilyen hiánnyal együtt.

A végére pedig egy link, ahol lényegesen bővebben és összeszedettebben olvashatsz erről, ha érdekel: Katt ide!

Megjegyzések